I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : / - Page 3 - Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #21 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:01 PM
Weeeeeeeeeeeee
 
Xtina's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Toronto
Posts: 1,660
Bike: '13 Ninja 300, '07 Gix600
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

I don't remember mine being a problem at all but had the ecu reflashed in the summer and made cold start idle to 2000rpms then down to 1250rpm after the bike warmed up.

2009 FZ6R - grocery getter
2004 CBR600RR- track
2013 Ninja 300- sold
2009 R6 -sold

SOAR #818
Xtina is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #22 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:02 PM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by MorrowDeath View Post
Shorai LFX Batt will fix that problem
Doesn't sound like it would...from what all these 06+ R6 owners/forum members are saying...we can't all be having this cold starting characteristic if it wasn't just "the way the bike is"


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg
Blade-Brown is offline  
post #23 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:02 PM
Speedy Claxton
 
aleithauser's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 1,768
Bike: '07 R6
Send a message via AIM to aleithauser
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Ride the bike instead of nitpicking insignificant issues
aleithauser is offline  
post #24 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:03 PM
R1derr
 
Join Date: Oct 2011
Location: NYC
Posts: 1,623
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

yamahas and cold do not mix. have the same type of problem with me r1. but i still love my yamaha
kingnba6 is offline  
post #25 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:05 PM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by aleithauser View Post
Ride the bike instead of nitpicking insignificant issues
I do...daily...I commute...daily....did I mention that I ride every single day? Next.

And btw, if hearing chatter at start up along with reading that this motor makes dangerously low oil psi at start up and idle is insignificant, then I'm not sure what to tell you.


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 01:15 PM.
Blade-Brown is offline  
post #26 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:06 PM
Speedy Claxton
 
aleithauser's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 1,768
Bike: '07 R6
Send a message via AIM to aleithauser
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

My point still stands.
aleithauser is offline  
post #27 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:09 PM
Stunt Rider
 
ridick_bowen's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Irvine
Posts: 7,949
Bike: R6/R1 Hybrid
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Install a PCV with stock setting.

R6/R1 hybrid
Zeus Armor crash cage, sub-cage, stunt stay, subframe brace, R1 rectifier mod. ATC steel subframe & ATC 12 bar. Runman big rotor HB setup with r6 monoblock calipers. Stunter-X res clamp hose kit. Dented gas tank with HT moto grip. Kleen air mod. GPR V1 steering damper. Brembo RCS 19. SS brake lines. BMC air filter. ATC adjustable clip ons. Brembo 16x18 HB. 05 R1 front forks. 06 FZ-6 rear rotor. NGK plugs. DCP radiator cage. LP gas cap. Secondary radiator fan switch setup. HT Moto Rear Seat. Leo Vince CBR 250 exhaust. Naarden shark fin. 14/54t 520 gearing. Intergrated rear turn signals. Engine Ice. Shaved wind screen.
ridick_bowen is offline  
post #28 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:44 PM
MY MV EATS MY R6
 
Sammy Bono's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 10,728
Bike: The kind you pedal
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

I have two 08 600rr's and we can do an even trade for one of them if it bothers you that much.

Sammy Bono is offline  
post #29 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:49 PM
This is bat country!
 
Tribalic One's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Conway, AR
Posts: 1,870
Bike: 2005 white/red R6
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

I'm starting to notice a trend with OP's threads... I believe the OP should go back to Honda, IMO.
Tribalic One is offline  
post #30 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 01:53 PM
clit commander
 
cheefar6's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Polska
Posts: 1,908
Bike: 2008 YZF-R6
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by Blade-Brown View Post
Just realized that my thread title has horrible grammar.

Ok so after having the bike for a few months this is really getting super annoying. My battery is brand new and is not the issue. The motor takes forever (6-7 cranks ~ 4 seconds) to crank over when cold...and when it does crank over, it limps up and doesn't even attempt to cold choke! She limps up to 1000-12 then 1300rpm-ish and just stays there barely running. No cold choke no nothing. Bike just doesn't feel "strong" starting AT ALL...to top it off, these bikes make a lot of chatter upon cold start. To top THAT off, all the talk about these motors having notoriously, dangerously low oil psi at start and idle makes me wonder why I switched from a bomb-proof honda motor to a Yamaha. Weak start, no cold choke, chatter along side low psi all equals Now don't get me wrong, once the bike is warmed and at operating temp she runs and starts great! (Despite the stock low idle of 1200...which needs to be more like 1800) but cold start the motor just feels like it's limping along from a long nap. My 08 CBR RR would fire up like a bat out of hell and cold choke itself down from 2200rpm until it was happy and warmed...not this R6.

Please don't say that there is something mechanically "wrong" because there simply isn't. I've read people noticing this exact characteristic of other 08+'s.

This bothers me for two reasons.
1) The bike cold cranks for 4+ seconds, embarrassing. Feels and sounds like a beater bike that can't start.

2) There's obviously not oil/lubrication in all of the moving parts in cold motor. Cranking this long with 0 psi as well as all the chatter I hear coupled with the motor's characteristic of having low oil psi really doesn't sit well with me.

Any words of wisdom? Does your 08+ do this? Any education on what I've said here would be greatly appreciated!
go back to your dfamn 08 cbr

cheefar6 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 R6 cold start rufio0205 Garage / Mechanical Help 14 05-10-2014 08:45 PM
Too Cold To Start? C-BUS R6 General Discussions 16 01-14-2011 01:56 PM
how many bikes have u had will u always love the r6? jonblaze General Discussions 39 07-24-2010 01:52 AM
Cold Start Stalling jjm004 General Discussions 13 07-06-2006 10:34 AM
COLD START???? SpeedSen General Discussions 14 02-06-2005 02:43 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome