I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : / - Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 09:27 AM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Just realized that my thread title has horrible grammar.

Ok so after having the bike for a few months this is really getting super annoying. My battery is brand new and is not the issue. The motor takes forever (6-7 cranks ~ 4 seconds) to crank over when cold...and when it does crank over, it limps up and doesn't even attempt to cold choke! She limps up to 1000-12 then 1300rpm-ish and just stays there barely running. No cold choke no nothing. Bike just doesn't feel "strong" starting AT ALL...to top it off, these bikes make a lot of chatter upon cold start. To top THAT off, all the talk about these motors having notoriously, dangerously low oil psi at start and idle makes me wonder why I switched from a bomb-proof honda motor to a Yamaha. Weak start, no cold choke, chatter along side low psi all equals Now don't get me wrong, once the bike is warmed and at operating temp she runs and starts great! (Despite the stock low idle of 1200...which needs to be more like 1800) but cold start the motor just feels like it's limping along from a long nap. My 08 CBR RR would fire up like a bat out of hell and cold choke itself down from 2200rpm until it was happy and warmed...not this R6.

Please don't say that there is something mechanically "wrong" because there simply isn't. I've read people noticing this exact characteristic of other 08+'s.

This bothers me for two reasons.
1) The bike cold cranks for 4+ seconds, embarrassing. Feels and sounds like a beater bike that can't start.

2) There's obviously not oil/lubrication in all of the moving parts in cold motor. Cranking this long with 0 psi as well as all the chatter I hear coupled with the motor's characteristic of having low oil psi really doesn't sit well with me.

Any words of wisdom? Does your 08+ do this? Any education on what I've said here would be greatly appreciated!


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 09:46 AM.
Blade-Brown is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 09:46 AM
Premium Member
 
My94GT's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: MD
Posts: 7,914
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

the only advice i can give is to hold the start button till it starts and then enjoy your ride. it is kinda odd but for the one second longer it may take then other bikes out there its a non issue to me.
My94GT is offline  
post #3 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 09:51 AM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by My94GT View Post
the only advice i can give is to hold the start button till it starts and then enjoy your ride. it is kinda odd but for the one second longer it may take then other bikes out there its a non issue to me.
So you admit that you notice this too? What the hell happened to cold choking? Especially on a motor notorious for having low oil psi at start-up and idle I do hold the starter until she turns over. And it is a non-issue for me as I love the bike regardless and when she's warmed...it's just disheartening to know that every morning I start the bike, it feels terrible and makes me think that internally, wear is being caused bc of poor design.


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 10:01 AM.
Blade-Brown is offline  
post #4 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 09:57 AM
Premium Member
 
My94GT's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: MD
Posts: 7,914
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by Blade-Brown View Post
So you admit that you notice this too? What the hell happened to cold choking? Especially on a motor notorious for having low oil psi at start-up and idle I do hold the starter until she turns over. And it is a non-issue for me as I love the bike regardless and when she's warmed...it's just disheartening to know that every morning I start the bike, it feels terrible and makes me think that internally, wear is being caused wear bc of poor design.
there have been more then a few times i wondered if the damn thing was going to start when i kept it out side in the dead of winter
My94GT is offline  
post #5 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 10:02 AM
I eat my R6
 
VK56DEHAN's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: San Diego, CA
Posts: 138
Bike: 2007 R6
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Mine starts on a dime..1-2sec but it does everything else you mentioned. My idle has been tipped I think though cause she idles at around 15-1600rpm...but she still idles cold like I installed some lobby cams or something. Dont get me started on the clatter...everytime I think something is wrong. It literally sounds like there is no oil in it at all. I always check to make sure the oil is good before I ride. When all warmed up she runs like a bad*ss though.
VK56DEHAN is offline  
post #6 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 10:04 AM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Haha!

And I ride DAILY! I commute. And I'm complaining about less than 24 hour start periods I wonder how I'm gonna feel when I come back from Xmas break In SoCal and the bike has sat for 6 days! It is sitting in Arizona though, no winter weather really


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg
Blade-Brown is offline  
post #7 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 11:10 AM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by VK56DEHAN View Post
Mine starts on a dime..1-2sec but it does everything else you mentioned. My idle has been tipped I think though cause she idles at around 15-1600rpm...but she still idles cold like I installed some lobby cams or something. Dont get me started on the clatter...everytime I think something is wrong. It literally sounds like there is no oil in it at all. I always check to make sure the oil is good before I ride. When all warmed up she runs like a bad*ss though.
Yours start right up eh? And ya the idle must have had been tinkered with if you're at 15-1600rpm. The cold bouncy idle and chatter really chaps my a$$ too, just makes one feel like the motor is not running correctly. It DOES sound like there's no oil in it I AGREE! I hate that feeling...coupled with hearing/reading things about these motors having low psi at start and at idle grrrrr


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 11:12 AM.
Blade-Brown is offline  
post #8 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 12:26 PM
Stunt Rider
 
ridick_bowen's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Irvine
Posts: 7,917
Bike: R6/R1 Hybrid
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Got any mods?

R6/R1 hybrid
Zeus Armor crash cage, sub-cage, stunt stay, subframe brace, R1 rectifier mod. ATC steel subframe & ATC 12 bar. Runman big rotor HB setup with r6 monoblock calipers. Stunter-X res clamp hose kit. Dented gas tank with HT moto grip. Kleen air mod. GPR V1 steering damper. Brembo RCS 19. SS brake lines. BMC air filter. ATC adjustable clip ons. Brembo 16x18 HB. 05 R1 front forks. 06 FZ-6 rear rotor. NGK plugs. DCP radiator cage. LP gas cap. Secondary radiator fan switch setup. HT Moto Rear Seat. Leo Vince CBR 250 exhaust. Naarden shark fin. 14/54t 520 gearing. Intergrated rear turn signals. Engine Ice. Shaved wind screen.
ridick_bowen is offline  
post #9 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 12:30 PM
Now killing threads!!!
 
jamieching04's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Somewherein, TX
Posts: 339
Bike: 09 R6S
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

My S doesn't start right up, even when pulled right off the charger. Granted, I have a coil that's going/gone...but it's done it since i got it 2 yrs ago. Takes about 3-5 secs. to start, then revs to 1.5-2k rpms until warm. (approx. 130*F)
jamieching04 is offline  
post #10 of 188 (permalink) Old 11-29-2012, 12:31 PM Thread Starter
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by ridick_bowen View Post
Got any mods?
Nope. Just hotbodies flushmounts and a motodynamic integrated tail light.


2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg
Blade-Brown is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 R6 cold start rufio0205 Garage / Mechanical Help 14 05-10-2014 08:45 PM
Too Cold To Start? C-BUS R6 General Discussions 16 01-14-2011 01:56 PM
how many bikes have u had will u always love the r6? jonblaze General Discussions 39 07-24-2010 01:52 AM
Cold Start Stalling jjm004 General Discussions 13 07-06-2006 10:34 AM
COLD START???? SpeedSen General Discussions 14 02-06-2005 02:43 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome