2000 r6 fuel pump? ...not starting... - Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 01:07 PM Thread Starter
My R6 eats me.
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
2000 r6 fuel pump? ...not starting...

Here's the scenario...
Nothing changed...nothing different...
Went for a ride...when I stopped it started to sputter...
gave it some gas...it picked back up again but as soon as it went to idle it sputtered and died...

THAT'S IT!

Long story short...I parked it at a friend's house (in the area) who pulled the tank off (when I wasn't around) and told me it was the fuel pump. Keep in mind this friend is by no means a mechanic...but does have some experience with motorcycles.
So, I called to ask how much a new fuel pump is...thinking it would be under $50.
They told me it was $780!!!!!!!!
They said cuz the pump is in the fuel tank it's much more expensive.
That doesn't seem right to me...but I'm no mechanic...so I've been puting off investigating further until I have a bit of cash saved up...

So, today I pull off the tank thinking I'll try to replace the fuel filter...start small and work up to these BIG things...
Wow, what do you know...
The fuel pump is NOT in the tank...and after I pulled it apart I find the fuel filter is clogged and not a drop of gas is to be found in the line after the filter...

Still not knowing for sure what it could be I take my filter to the parts store...
they sell me a new one...
Like a dumb guy who doesn't know what he's doing...
I blow some air through the old one...
the slightest trickle comes out the other side after i put a lot of pressure on it.
I blow some air through the new one...right through...No problems!
It's like blowing through a big yellow McDonald's straw.

Excited I rush home and rebuild my bike...
Go to fire it up...
NOTHING!
it turns over but it won't catch...
open choke, closed choke, open throttle, closed throttle....

The battery isn't dead but it is getting there I've been trying so much.

I pulled it all apart again to see what the problem is...and there's still no gas passed the fuel filter...
When I saw this is got frustrated and closed the garage and came back into the house.

So, I figure I've been lied to a few times and I was wondering if anything here had anything to say about it...

Why isn't gas getting through the filter?
Where IS the fuel pump.

I'm not a mechanic...but i'm not afaird of pulling things apart (possibly a very bad combination). I have some experience with working on vehicles.

I've consulted the mannual available on this site but it doesn't show location of the fuel pump or even what it looks like.

WHY ISN'T THE GAS GETTING THROUGH!
WHAT HAVE I MISSED?

Thanks in advance,
RJ
RYJAY is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 01:41 PM Thread Starter
My R6 eats me.
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

Okay...fuel pump was easy enough to find...all i had to do was look...
I got a price of 283$(CDN)...which is still WAY too much...
anyone know where the fuse for the fuel pump is?
RYJAY is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 01:46 PM
2B R <> 2B
 
zanatos1914's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Dallas
Posts: 3,703
Bike: R6 01 -- Gen 01 Represent
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

Quote:
Originally Posted by RYJAY View Post
Okay...fuel pump was easy enough to find...all i had to do was look...
I got a price of 283$(CDN)...which is still WAY too much...
anyone know where the fuse for the fuel pump is?
Can you please give the cliff notes on this...

zanatos1914 is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:07 PM Thread Starter
My R6 eats me.
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

I found the fuel pump simply by following the fuel line...
it is right beside the rear shock, mounted the the frame on the right side of the bike.
I don't hear it 'tick' when i turn the bike on...
but it might be cuz my battery is too low...
and I don't have any equipment to test the pump...
any ideas?
RYJAY is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:12 PM
My R6 has returned!!
 
varnaR6's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 1,930
Bike: 2005 R6, 2007 R1
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

Fuel pump at Mrcycles :5EB-13907-01-00 is 131 USD.

If you're not getting fuel flow after the filter - then I wouldn't worry about the pump. Did you put your petcock back to the "ON" position when you finished? That's my first guess.

Is there no fuel flow if you leave the petcock on and disconnect the fuel filter from the tank side?

varnaR6 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:14 PM
My R6 has returned!!
 
varnaR6's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 1,930
Bike: 2005 R6, 2007 R1
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

three reasons your pump won't click:

1. no power (check the leads to the pump are connected)
2. already filled with fuel
3. broken - sorry.

varnaR6 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:18 PM Thread Starter
My R6 eats me.
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

ya...i turned it back on...and there is fuel.
but always worth a shot.

problem:

tank-tube-filter-tube-pump-tube...

the odd part is...there is no fuel between the filter and the pump.
RYJAY is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:20 PM Thread Starter
My R6 eats me.
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

1. also...leads are connected
2. and if it's already got gas in it...isn't that a good thing?
3. dammit...looks like this could be the problem...maybe i'll go buy a mtere to test it before i order...thanks for the part number.
RYJAY is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:48 PM
My R6 has returned!!
 
varnaR6's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 1,930
Bike: 2005 R6, 2007 R1
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

Good that leads are connected - you can test the leads for continuity when switched on to be sure power is there.

Well since your bike shut itself off from lack of fuel, you're probably right to think the pump is dry.

The tube from filter to pump is clean - I mean no cracks of anything? have you disconnected it and have a look through it?

In anycase - once you test for continuity to the pump, if that's successful, disconnect the line from the pump to the carbs - place it in a pan or bucket or something, then turn her on, and flip the engine cut off to "ON" (but don't start it). If your pump is working properly, you'll get fuel flow or whirring/clicking from the pump. If neither, then you know the problem. If you get clicking - problem is before the pump.

varnaR6 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 09-05-2008, 02:54 PM
Official Noob Greeter
 
redisdeadrideblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Humboldt Native, Sacramento Captive
Posts: 55,488
Bike: stupid ones and a Prius
Re: 2000 r6 fuel pump? ...not starting...

I suspect is the pump or the relay. I had to change the pump on my 01 r6 with 19k miles on it....but is cheap and pretty easy.
redisdeadrideblue is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help with fuel pump relay real quick...DESPERATE! Thanks... buffoni88 Garage / Mechanical Help 9 07-29-2015 03:45 PM
fuel pump question 99 r6 racerX Garage / Mechanical Help 2 08-15-2008 12:56 PM
2000 R6 - Clicking, Whirring and no Starting Popsmear Garage / Mechanical Help 2 08-02-2008 04:20 PM
06-07 R6 fuel tank for sale parapuke Bike Parts For Sale 0 06-24-2007 09:02 PM
FUEL PUMP question! mckean265 General Discussions 0 06-10-2007 08:21 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome