Idle Problem 04 r6 - Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 05:34 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Idle Problem 04 r6

Im having a weird problem with my 04 r6. When I first start up the bike it runs fine for like 30 minutes then it starts acting up. When I take off in first if I don't "ride" out the clutch then the bike stalls and wants to die. If I take off at like 3k rpms there are no problems and also full power through out the rpms.
When the bike is idling the rpms jump like if I had cams but it always did this since I got it 4 years ago. it now has 20k
I called the dealer and there are no recalls.
Any suggestions?
LudeNsoL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 06:00 PM
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,305
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
Im having a weird problem with my 04 r6. When I first start up the bike it runs fine for like 30 minutes then it starts acting up. When I take off in first if I don't "ride" out the clutch then the bike stalls and wants to die. If I take off at like 3k rpms there are no problems and also full power through out the rpms.
When the bike is idling the rpms jump like if I had cams but it always did this since I got it 4 years ago. it now has 20k
I called the dealer and there are no recalls.
Any suggestions?
What exhaust is on the bike? Baffle in or out? Please list every single mod on the bike, no matter how insignificant. Clean/replace the air filter recently?

Does it have a power commander? Sure sounds like it needs one, especially with a loopy idle!!

-Jamie M.

toysareforboys is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 07:27 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

OK^ it has a D&D exhaust with baffle and I just changed the Air filter last month. No power commander and no other mods besides HIDS. I also have another D&D exhaust I use very rarely without baffle. Thanks
LudeNsoL is offline  
post #4 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 07:35 PM
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,305
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
OK^ it has a D&D exhaust with baffle and I just changed the Air filter last month. No power commander and no other mods besides HIDS. I also have another D&D exhaust I use very rarely without baffle. Thanks
If the baffle is in I can't see it messing it up that much!

Download the service manual for your bike and look at the Diagnostics mode, specifically the TPS tests and readings. Check for any codes that are set as well.

A power commander would be nice, but can't guarantee it'll fix your issue.

-Jamie M.

toysareforboys is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 07:45 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

Thanks alot do you think chanhing the plugs would help?
LudeNsoL is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 07:57 PM
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,305
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
Thanks alot do you think chanhing the plugs would help?
If they are the original ones from 04, absolutely!

I recommend Denso Iridium 5367 (IU31A) spark plugs from Factory Pro (I know their website sucks donkey balls).

http://www.factorypro.com/Prod_Pages/prody80.html

Way down at the bottom. Send them an e-mail to order because apparently spark plugs aren't compatible with their shopping cart

I also recommend the +4 ignition advance rotor while you're there

-Jamie M.

toysareforboys is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 08:14 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

thanks going to get them!
LudeNsoL is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 03-13-2012, 08:22 PM
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,305
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
thanks going to get them!
Nice! Make sure when uninstalling/installing the ignition advance rotor that the rotor/shaft does NOT move. Use an impact gun, or their screwdriver trick from their install video:


Also make sure the gasket they give you fits perfectly, I had to trim it slightly with an exacto knife (but they said that's cause mine was an R6S).

-Jamie M.

toysareforboys is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 03-14-2012, 02:32 PM
.......
 
Join Date: May 2004
Location: Cincinnati
Posts: 7,347
Bike: 03 R6
Images: 2
Re: Idle Problem 04 r6

there's a reason why the ignition cover has a screw that doesn't go to anything. it's so you can use a screwdriver to hold the rotor as you tighten the bolt to 25ft/lbs.
blue03r6 is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 04-15-2012, 12:46 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

so I changed out the plugs and it still has the same problem
LudeNsoL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle Problem?? YamaR6Newbie General Discussions 1 03-01-2012 11:03 PM
Idle problem egonzo Garage / Mechanical Help 2 09-17-2011 08:02 AM
R6 flasher problem and idle problem mlewis Garage / Mechanical Help 0 04-29-2011 08:55 AM
Idle problem infiniti30 Garage / Mechanical Help 3 06-15-2008 01:19 AM
Low Idle Problem davek05R6 New Member Section 3 02-18-2006 03:17 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome