HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle - Page 5 : Yamaha R6 : R6 Forum

» Insurance
» Sponsors
» Yamaha YZF R6 Prices
Go Back   Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums > R6 Community Topics > General Discussions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-19-2012, 02:38 PM   #41
MELK-MAN
"The Dude abides .. "
 
MELK-MAN's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: tampa
Posts: 3,997
Bike: 2008 yamaha R6 - 2 bikes
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

you can check the temp sensor pretty easily.. just put the gauge into diagnostic mode, look in the manual for which "DO:_" is the air temp, and compare the current outside temp to the reading. then, use a hair dryer or heat gun pointed into the ram air intake area. the temp should go up accordingly in the readout. that's it. Even if it was broken, the bike should still run "Ok" but not great. i have broken them before.

and as some eluded to recently, a mapping issue will for SURE cause problems.
__________________
MICHELIN, EBC, Proflow Technologies
Silkolene, JenningsGP, Engine Ice, Sharkskinz, Pit-Bull


Greg Melka - CCS roadracing and FTR harescrambles
www.facebook.com/greg.melka.1
My racin n' ridin youtube vids http://www.youtube.com/user/gregmelka?feature=mhee
MELK-MAN is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-19-2012, 02:59 PM   #42
Pipelinz
Tracers work both ways
 
Pipelinz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Victoria, BC
Posts: 287
Bike: 04 R6 (Sold) 06 R6R
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Thanks for the info about the temp sensor, sounds pretty simple and I am going to run that as soon as I get home frmo work.

You think it could be a potential mapping issue? How would I check that? Sorry, this is my first time really troubleshooting and getting into the weeds of the bike a bit and just wanted to be crystal on the mapping part. Thanks.
__________________
"If it's stupid but it works, it isn't stupid."

“Out of every one hundred men in battle, ten shouldn't even be there, eighty are just targets, nine are the real fighters, and we are lucky to have them, for they make the battle. Ah, but the one, one is a warrior, and he will bring the others back.” ― Heraclitus
Pipelinz is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 05:59 PM   #43
Pipelinz
Tracers work both ways
 
Pipelinz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Victoria, BC
Posts: 287
Bike: 04 R6 (Sold) 06 R6R
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Quote:
Originally Posted by NSGF View Post
I believe I had this same problem on my 2006 R6. This video shows my exact problem:

(1:55)

http://www.youtube.com/watch?v=PKmm55ya6q8

For him, his bike was stock and he fixed it by getting the valves adjusted.

For me, I changed the plugs and it seemed to help a tiny bit, and then I remapped the power commander from a custom european map the guy before me did to a full akrapovic map (I have a full termignoni system). This fixed the problem 100%, and it has never happened again in the past 2000 miles.

Hope this helps!
Okay, so that video is pretty much exactly the issue I am having; however, at times, I cant even keep it running with throttle. My bike is stock as well, so I have no PCIII, so I guess mapping is not an option.

Do you know the guy in this video? I am just curious what sort of troubleshooting he did, or did he just take it to the shop.

As for yours, did you have the same symptoms as this video? I am not too familiar with mapping and such and I guess I need to do some searching for this and figure it out. Thanks very much, I was going to do a video to post so guys could see my issue, but that video covers it for sure.
__________________
"If it's stupid but it works, it isn't stupid."

“Out of every one hundred men in battle, ten shouldn't even be there, eighty are just targets, nine are the real fighters, and we are lucky to have them, for they make the battle. Ah, but the one, one is a warrior, and he will bring the others back.” ― Heraclitus
Pipelinz is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 08:25 PM   #44
NSGF
Over my dead body.
 
NSGF's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Chicago, Illinois.
Posts: 10
Bike: 06 Raven R6
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Quote:
Originally Posted by Pipelinz View Post
Okay, so that video is pretty much exactly the issue I am having; however, at times, I cant even keep it running with throttle. My bike is stock as well, so I have no PCIII, so I guess mapping is not an option.

Do you know the guy in this video? I am just curious what sort of troubleshooting he did, or did he just take it to the shop.

As for yours, did you have the same symptoms as this video? I am not too familiar with mapping and such and I guess I need to do some searching for this and figure it out. Thanks very much, I was going to do a video to post so guys could see my issue, but that video covers it for sure.
Yes, my bike had the exact same problem as the video. Here's the video where he talks about what the problem was and what he did to fix it. At 3:10 he mentions what the guys at the shop told him about the flooding, I think this was why changing the map on mine worked. My map was flooding it with too much gas, changed the map to run less rich and problem solved. I don't really know what to tell you since you said your valves are fine though..

Good luck! I spent weeks researching this and it was a major pain but a huge relief when the bike ran better than ever after it was fixed.
NSGF is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 08:34 PM   #45
Pipelinz
Tracers work both ways
 
Pipelinz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Victoria, BC
Posts: 287
Bike: 04 R6 (Sold) 06 R6R
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Okay total rookie question now, can you map a stock system? Or was yours more specific because you had a pc? I'm just confused that the exact same issue sounds like it was resolved two different ways, is this normal, or kind of an anomaly to fix the same issue two ways? Or are saying you think i need to do my valves and map? I am thinking i may just get my valves checked anyway, I can strip the bike down and trailer it to the shop to save a bit on labour.

Thank you very much for your help, sure nice that guys have resolved this exact issue in the past.
__________________
"If it's stupid but it works, it isn't stupid."

“Out of every one hundred men in battle, ten shouldn't even be there, eighty are just targets, nine are the real fighters, and we are lucky to have them, for they make the battle. Ah, but the one, one is a warrior, and he will bring the others back.” ― Heraclitus
Pipelinz is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 08:17 PM   #46
Pipelinz
Tracers work both ways
 
Pipelinz's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Victoria, BC
Posts: 287
Bike: 04 R6 (Sold) 06 R6R
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Temp sensor was good, checked it with the blow dryer in diag mode. Worked great. So next will be the ECU swap to check, then if still no joy, it's off to the shop.

Just wanted to say thank you very much to everyone who has taken a bit of time to help me out on this issue. The advice has been great and very much appreciated and really boosted my confidence.
__________________
"If it's stupid but it works, it isn't stupid."

“Out of every one hundred men in battle, ten shouldn't even be there, eighty are just targets, nine are the real fighters, and we are lucky to have them, for they make the battle. Ah, but the one, one is a warrior, and he will bring the others back.” ― Heraclitus
Pipelinz is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:15 AM   #47
NSGF
Over my dead body.
 
NSGF's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Chicago, Illinois.
Posts: 10
Bike: 06 Raven R6
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Quote:
Originally Posted by NSGF View Post
Yes, my bike had the exact same problem as the video. Here's the video where he talks about what the problem was and what he did to fix it. At 3:10 he mentions what the guys at the shop told him about the flooding, I think this was why changing the map on mine worked. My map was flooding it with too much gas, changed the map to run less rich and problem solved. I don't really know what to tell you since you said your valves are fine though..

Good luck! I spent weeks researching this and it was a major pain but a huge relief when the bike ran better than ever after it was fixed.
So sorry-forgot the video link.

https://www.youtube.com/watch?v=WADL2WPtiB8

3:10

Not too familiar with mapping a stock system, but I doubt that's the answer. Hope all goes well

Last edited by NSGF; 11-21-2012 at 01:09 AM.
NSGF is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:35 AM   #48
mknuchell
live to ride
 
mknuchell's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Moses Lake, Washington
Posts: 389
Bike: 07 R6 charcoal
Send a message via Skype™ to mknuchell
Finally a thread with people making progress on this issue! I feel like this is a common problem with the 06-07 model. I have been experiencing this for just over a year and no fix. I have yet to do a valve adjustment so I guess that's next on the list. I just always heard if its a valve issue it gets worse as it warms up and like you mentioned, once the bike is warm the issue goes away. Let me know if yours is fixed after the valve adjustment!
mknuchell is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 10:24 AM   #49
Ryan5544
Suk it, Lee
 
Ryan5544's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 19,020
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Quote:
Originally Posted by NSGF View Post
So sorry-forgot the video link.

https://www.youtube.com/watch?v=WADL2WPtiB8

3:10

Not too familiar with mapping a stock system, but I doubt that's the answer. Hope all goes well
''Oh my god, listen to it!''
Ryan5544 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 10:37 AM   #50
Ryan5544
Suk it, Lee
 
Ryan5544's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 19,020
Re: HELP! 06 R6 Dies on cold start and wont idle

Quote:
Originally Posted by Pipelinz View Post
Intake: 0.11mm ~ 0.20mm (0.0043in ~ 0.0079in)
Exhaust: 0.21mm ~ 0.30mm (0.0083in ~ 0.0118in)
Was just looking at this again.. Did you look in the book for the clearances?

If those are for sure your measured clearance, some of them are ''out of spec''. Hardly at all, but.. You know.. Just something to think aboot. Weather or not that tiny fcuking bit matters, I don't know! Hoping someone else would like to chime in on that.

Or am I trippin'??

From the manual:


Last edited by Ryan5544; 11-21-2012 at 10:41 AM.
Ryan5544 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
07 r6 rough idle then stalls on cold start t_kreutzberg Garage / Mechanical Help 50 05-26-2014 05:43 AM
low idle,misfiring, and dieing on a cold start darksithis1122 Garage / Mechanical Help 0 07-12-2012 05:49 PM
07 r6 rough idle then stalls on cold start t_kreutzberg Exhaust and fuel delivery 3 05-20-2011 01:46 PM
07 R6 Dies Instantly On Cold Start KrazyTurbo Garage / Mechanical Help 17 12-19-2009 01:07 PM
Cold start engines dies Atlanta Braves Baby! Garage / Mechanical Help 13 08-01-2007 01:50 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:19 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum
R6-Forum.com is an independent Yamaha enthusiast website. Content on R6-Forum.com is generated by its users and R6-Forum.com is not in any way affiliated with Yamaha Motor Corporation, U.S.A.