Idle Problem 04 r6 : Yamaha R6 : R6 Forum

» Insurance
» Sponsors
» Yamaha YZF R6 Prices
Go Back   Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums > R6 Related Discussion > Exhaust and fuel delivery

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-13-2012, 05:34 PM   #1
LudeNsoL
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Idle Problem 04 r6

Im having a weird problem with my 04 r6. When I first start up the bike it runs fine for like 30 minutes then it starts acting up. When I take off in first if I don't "ride" out the clutch then the bike stalls and wants to die. If I take off at like 3k rpms there are no problems and also full power through out the rpms.
When the bike is idling the rpms jump like if I had cams but it always did this since I got it 4 years ago. it now has 20k
I called the dealer and there are no recalls.
Any suggestions?
LudeNsoL is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-13-2012, 06:00 PM   #2
toysareforboys
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,236
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
Im having a weird problem with my 04 r6. When I first start up the bike it runs fine for like 30 minutes then it starts acting up. When I take off in first if I don't "ride" out the clutch then the bike stalls and wants to die. If I take off at like 3k rpms there are no problems and also full power through out the rpms.
When the bike is idling the rpms jump like if I had cams but it always did this since I got it 4 years ago. it now has 20k
I called the dealer and there are no recalls.
Any suggestions?
What exhaust is on the bike? Baffle in or out? Please list every single mod on the bike, no matter how insignificant. Clean/replace the air filter recently?

Does it have a power commander? Sure sounds like it needs one, especially with a loopy idle!!

-Jamie M.
__________________
toysareforboys is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 07:27 PM   #3
LudeNsoL
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

OK^ it has a D&D exhaust with baffle and I just changed the Air filter last month. No power commander and no other mods besides HIDS. I also have another D&D exhaust I use very rarely without baffle. Thanks
LudeNsoL is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 07:35 PM   #4
toysareforboys
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,236
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
OK^ it has a D&D exhaust with baffle and I just changed the Air filter last month. No power commander and no other mods besides HIDS. I also have another D&D exhaust I use very rarely without baffle. Thanks
If the baffle is in I can't see it messing it up that much!

Download the service manual for your bike and look at the Diagnostics mode, specifically the TPS tests and readings. Check for any codes that are set as well.

A power commander would be nice, but can't guarantee it'll fix your issue.

-Jamie M.
__________________
toysareforboys is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 07:45 PM   #5
LudeNsoL
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

Thanks alot do you think chanhing the plugs would help?
LudeNsoL is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 07:57 PM   #6
toysareforboys
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,236
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
Thanks alot do you think chanhing the plugs would help?
If they are the original ones from 04, absolutely!

I recommend Denso Iridium 5367 (IU31A) spark plugs from Factory Pro (I know their website sucks donkey balls).

http://www.factorypro.com/Prod_Pages/prody80.html

Way down at the bottom. Send them an e-mail to order because apparently spark plugs aren't compatible with their shopping cart

I also recommend the +4 ignition advance rotor while you're there

-Jamie M.
__________________
toysareforboys is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 08:14 PM   #7
LudeNsoL
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

thanks going to get them!
LudeNsoL is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 08:22 PM   #8
toysareforboys
Two Bro's=ORGASM *nohomo*
 
toysareforboys's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Whitby, Ontario, Kanada
Posts: 3,236
Bike: 07 R1
Re: Idle Problem 04 r6

Quote:
Originally Posted by LudeNsoL View Post
thanks going to get them!
Nice! Make sure when uninstalling/installing the ignition advance rotor that the rotor/shaft does NOT move. Use an impact gun, or their screwdriver trick from their install video:


Also make sure the gasket they give you fits perfectly, I had to trim it slightly with an exacto knife (but they said that's cause mine was an R6S).

-Jamie M.
__________________
toysareforboys is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2012, 02:32 PM   #9
blue03r6
doing your fat girlfriend
 
blue03r6's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Cincinnati
Posts: 7,096
Bike: 03 R6
Images: 2
Re: Idle Problem 04 r6

there's a reason why the ignition cover has a screw that doesn't go to anything. it's so you can use a screwdriver to hold the rotor as you tighten the bolt to 25ft/lbs.
blue03r6 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2012, 12:46 PM   #10
LudeNsoL
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Bike: 2004 Yamaha r6
Re: Idle Problem 04 r6

so I changed out the plugs and it still has the same problem
LudeNsoL is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle Problem?? YamaR6Newbie General Discussions 1 03-01-2012 11:03 PM
Idle problem egonzo Garage / Mechanical Help 2 09-17-2011 08:02 AM
R6 flasher problem and idle problem mlewis Garage / Mechanical Help 0 04-29-2011 08:55 AM
Idle problem infiniti30 Garage / Mechanical Help 3 06-15-2008 01:19 AM
Low Idle Problem davek05R6 New Member Section 3 02-18-2006 03:17 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 07:10 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum