I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : / : Yamaha R6 : R6 Forum

» Insurance
» Sponsors
» Yamaha YZF R6 Prices
Go Back   Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums > R6 Community Topics > General Discussions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-29-2012, 09:27 AM   #1
Blade-Brown
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Just realized that my thread title has horrible grammar.

Ok so after having the bike for a few months this is really getting super annoying. My battery is brand new and is not the issue. The motor takes forever (6-7 cranks ~ 4 seconds) to crank over when cold...and when it does crank over, it limps up and doesn't even attempt to cold choke! She limps up to 1000-12 then 1300rpm-ish and just stays there barely running. No cold choke no nothing. Bike just doesn't feel "strong" starting AT ALL...to top it off, these bikes make a lot of chatter upon cold start. To top THAT off, all the talk about these motors having notoriously, dangerously low oil psi at start and idle makes me wonder why I switched from a bomb-proof honda motor to a Yamaha. Weak start, no cold choke, chatter along side low psi all equals Now don't get me wrong, once the bike is warmed and at operating temp she runs and starts great! (Despite the stock low idle of 1200...which needs to be more like 1800) but cold start the motor just feels like it's limping along from a long nap. My 08 CBR RR would fire up like a bat out of hell and cold choke itself down from 2200rpm until it was happy and warmed...not this R6.

Please don't say that there is something mechanically "wrong" because there simply isn't. I've read people noticing this exact characteristic of other 08+'s.

This bothers me for two reasons.
1) The bike cold cranks for 4+ seconds, embarrassing. Feels and sounds like a beater bike that can't start.

2) There's obviously not oil/lubrication in all of the moving parts in cold motor. Cranking this long with 0 psi as well as all the chatter I hear coupled with the motor's characteristic of having low oil psi really doesn't sit well with me.

Any words of wisdom? Does your 08+ do this? Any education on what I've said here would be greatly appreciated!
__________________

2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 09:46 AM.
Blade-Brown is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-29-2012, 09:46 AM   #2
My94GT
Premium Member
 
My94GT's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: MD
Posts: 7,896
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

the only advice i can give is to hold the start button till it starts and then enjoy your ride. it is kinda odd but for the one second longer it may take then other bikes out there its a non issue to me.
__________________

sig by milko
my build thread-
http://www.r6-forum.com/forums/showthread.php?t=152740
My94GT is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 09:51 AM   #3
Blade-Brown
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by My94GT View Post
the only advice i can give is to hold the start button till it starts and then enjoy your ride. it is kinda odd but for the one second longer it may take then other bikes out there its a non issue to me.
So you admit that you notice this too? What the hell happened to cold choking? Especially on a motor notorious for having low oil psi at start-up and idle I do hold the starter until she turns over. And it is a non-issue for me as I love the bike regardless and when she's warmed...it's just disheartening to know that every morning I start the bike, it feels terrible and makes me think that internally, wear is being caused bc of poor design.
__________________

2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 10:01 AM.
Blade-Brown is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 09:57 AM   #4
My94GT
Premium Member
 
My94GT's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: MD
Posts: 7,896
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by Blade-Brown View Post
So you admit that you notice this too? What the hell happened to cold choking? Especially on a motor notorious for having low oil psi at start-up and idle I do hold the starter until she turns over. And it is a non-issue for me as I love the bike regardless and when she's warmed...it's just disheartening to know that every morning I start the bike, it feels terrible and makes me think that internally, wear is being caused wear bc of poor design.
there have been more then a few times i wondered if the damn thing was going to start when i kept it out side in the dead of winter
__________________

sig by milko
my build thread-
http://www.r6-forum.com/forums/showthread.php?t=152740
My94GT is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 10:02 AM   #5
VK56DEHAN
I eat my R6
 
VK56DEHAN's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: San Diego, CA
Posts: 138
Bike: 2007 R6
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Mine starts on a dime..1-2sec but it does everything else you mentioned. My idle has been tipped I think though cause she idles at around 15-1600rpm...but she still idles cold like I installed some lobby cams or something. Dont get me started on the clatter...everytime I think something is wrong. It literally sounds like there is no oil in it at all. I always check to make sure the oil is good before I ride. When all warmed up she runs like a bad*ss though.
VK56DEHAN is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 10:04 AM   #6
Blade-Brown
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Haha!

And I ride DAILY! I commute. And I'm complaining about less than 24 hour start periods I wonder how I'm gonna feel when I come back from Xmas break In SoCal and the bike has sat for 6 days! It is sitting in Arizona though, no winter weather really
__________________

2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg
Blade-Brown is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 11:10 AM   #7
Blade-Brown
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by VK56DEHAN View Post
Mine starts on a dime..1-2sec but it does everything else you mentioned. My idle has been tipped I think though cause she idles at around 15-1600rpm...but she still idles cold like I installed some lobby cams or something. Dont get me started on the clatter...everytime I think something is wrong. It literally sounds like there is no oil in it at all. I always check to make sure the oil is good before I ride. When all warmed up she runs like a bad*ss though.
Yours start right up eh? And ya the idle must have had been tinkered with if you're at 15-1600rpm. The cold bouncy idle and chatter really chaps my a$$ too, just makes one feel like the motor is not running correctly. It DOES sound like there's no oil in it I AGREE! I hate that feeling...coupled with hearing/reading things about these motors having low psi at start and at idle grrrrr
__________________

2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg

Last edited by Blade-Brown; 11-29-2012 at 11:12 AM.
Blade-Brown is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 12:26 PM   #8
ridick_bowen
Stunt Rider
 
ridick_bowen's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Irvine
Posts: 7,643
Bike: R6/R1 Hybrid
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Got any mods?
__________________
R6/R1 hybrid
Zeus Armor crash cage, sub-cage, stunt stay, subframe brace, R1 rectifier mod. ATC steel subframe & ATC 12 bar. Runman big rotor HB setup with r6 monoblock calipers. Stunter-X res clamp hose kit. Dented gas tank with HT moto grip. Kleen air mod. GPR steering damper. Brembo RCS 19 FB. SS brake lines. BMC air filter. JACO adjustable clip ons. Brembo 16x18 HB. 05 R1 front forks. 06 FZ-6 rear rotor. NGK plugs. DCP radiator cage. LP gas cap. Secondary radiator fan switch setup. Squidfighter tailsaver. Leo Vince CBR 250 exhaust. Custom hole in rear passenger seat. Naarden shark fin. 15/48t 520 gearing. CRG mirrors.
ridick_bowen is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 12:30 PM   #9
jamieching04
Now killing threads!!!
 
jamieching04's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Somewherein, TX
Posts: 338
Bike: 09 R6S
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

My S doesn't start right up, even when pulled right off the charger. Granted, I have a coil that's going/gone...but it's done it since i got it 2 yrs ago. Takes about 3-5 secs. to start, then revs to 1.5-2k rpms until warm. (approx. 130*F)
jamieching04 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2012, 12:31 PM   #10
Blade-Brown
I eat my R6
 
Join Date: Oct 2012
Location: Scottsdale AZ
Posts: 421
Bike: 09 R6 - 08 RR (SOLD)
Re: I still love her....but a cold start on these bikes are pathetic : /

Quote:
Originally Posted by ridick_bowen View Post
Got any mods?
Nope. Just hotbodies flushmounts and a motodynamic integrated tail light.
__________________

2009 R6 Black/Charcoal
BAUCE Tune - BMC Track filter

2008 CBR 600RR Graffiti (SOLD)
http://i14.photobucket.com/albums/a3...8-19174402.jpg
2001 F4i (I miss you, please write)

http://i14.photobucket.com/albums/a3...8/DSCN0852.jpg
Blade-Brown is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 R6 cold start rufio0205 Garage / Mechanical Help 14 05-10-2014 08:45 PM
Too Cold To Start? C-BUS R6 General Discussions 16 01-14-2011 01:56 PM
how many bikes have u had will u always love the r6? jonblaze General Discussions 39 07-24-2010 01:52 AM
Cold Start Stalling jjm004 General Discussions 13 07-06-2006 10:34 AM
COLD START???? SpeedSen General Discussions 14 02-06-2005 02:43 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 10:53 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum
R6-Forum.com is an independent Yamaha enthusiast website. Content on R6-Forum.com is generated by its users and R6-Forum.com is not in any way affiliated with Yamaha Motor Corporation, U.S.A.