Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long : Yamaha R6 : R6 Forum

» Insurance
» Sponsors
» Yamaha YZF R6 Prices
Go Back   Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums > R6 Related Discussion > Garage / Mechanical Help

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2012, 10:01 AM   #1
Smackhappy
NYC
 
Smackhappy's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: manhattan
Posts: 366
Bike: 08 r6
Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

Hey Team,

So my bike is a bit messed up right now and I'm going to try to sort it early next week.
I think the problems are electrical and its my first time trying to troubleshoot electrical stuff.

Ive done some research but any pointers or things to look out for would be greatly appreciated!

Back story:
About a month or two ago I lowsided at NJMP. (Im fine, bike.... not so much).
I got it towed to where I live in Manhattan (thanks roger!).
At the time I thought it was all body work (fairing stay/headlights etc) and stripped it to take inventory of what I needed to replace.

While working on it someone stole my Wiring Harness for the Headline/Console/TurningSignal. (Because new york)
So now keep in mind that the rest of whats going on has been without a Speedo/Console, Air Pressure/Temp Gauge, Lights etc
I don't think it should make a difference but I just don't know... do any of you?

Two weeks later I try starting it for the first time.
Using the battery, the relay clicks but the engine doesnt try to crank.
However, I was able to start it with a Jump.
I was also able to start it with a Bump.

I then ride about 1.5 hours out of the city, nekkid w/o wiring harness, to a garage upstate where I planned to work on it.

A few miles away from my destination the bike dies like this:
I'm going about 35mph through a town. The engine gets really sputtery, choppy...
I get power for a second or two, then chuggs along with no power, them I get power for another second or two and again chuggs with no power.
I have WOT to try to keep the engine running but it eventually dies.
I try starting it with the battery, but the relay just clicks and doesn't crank.
So, that means during the 1.5 hour ride the battery didn't get charged, right?

I try bumping it down a hill, it sputters but doesn't start.
I push it to a garage, pull the battery and charge it overnight.

Next morning I put the battery in and try to start it.
Again, the Relay clicks but It doesn't try to turn over.

I try jumping it off a car, with the battery still connected.
The engine cranks but it still doesn't start.

The fuses are fine and the tank is full of fresh gas.

I tow it to my garage and leave it there for the next two weeks.

This Tuesday/Wednesday Ill try working on it for the first time since this happened.

This is what I plan to do:
Replace the Wiring Harness with one I bought on ebay.
Replace the Battery with a fresh on.
Check if lights are working, headlights, brake, neutral lights etc.
Check Battery voltage with power off, power on etc.

Regardless if it starts with a fresh battery Ill still do the following:
Inspect wiring from Stator to R/R looking for burnt leads etc.
Inspect remaining wiring for damage/shorts, perhaps by fan, check grounds etc.
Check battery voltage above 5k rpm.

If it still no start:
Check Fuel pump. Does it prime, squirt when the battery is on.
Finally, pull the plugs, check for sparks, check the resistance in the coils etc.

So, my question is:
Am I approaching this the right way?
Anything I'm overlooking?

Any help would be appreciated it.
Thanks guys!
Chris

Cliffs for the tldr/csb set:
Why you no start?!?!?

Last edited by Smackhappy; 12-09-2012 at 10:11 AM.
Smackhappy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-09-2012, 10:04 AM   #2
Smackhappy
NYC
 
Smackhappy's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: manhattan
Posts: 366
Bike: 08 r6
08 r6 w/ pcv & at
Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByMO Free1355076295.534008.jpg
Views:	25
Size:	209.6 KB
ID:	87376
Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByMO Free1355076260.453371.jpg
Views:	25
Size:	207.7 KB
ID:	87375


Sent from my iPhone using Motorcycle.com Free App

Last edited by Smackhappy; 12-09-2012 at 10:16 AM.
Smackhappy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:08 PM   #3
Smackhappy
NYC
 
Smackhappy's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: manhattan
Posts: 366
Bike: 08 r6
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

Well, that was easy...
After connecting the wiring harness and a new battery the sukker started right up.
The consol didnt even through any error codes.

Im guessing one of the grounds had poor contact.

Volts on the battery were as follows:
Power Off: ~12.6
Power On, Engine off: ~12.1
Engine Idle: ~14.1
5k: ~14.1

This indicates the battery charges, right?
I checked the resistance between the 3 wires from the stator nonetheless...
They were all between 3&4 ohms.

So, I guess Im good, right? No problems?

I do have a few questions though:

Why is my battery at 14.1 when idling?
Everywhere I read has said it only charges above 5k...

Also, is my stator alright giving 4ohms?
I think I read somewhere that it needs to be under 3...

and boobs:
Smackhappy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:22 PM   #4
ChiefSmokeDawg
Parts Pimp
 
ChiefSmokeDawg's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: JerZ
Posts: 25,310
Bike: 2002 R6, 2008 R6
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

EPIC :
__________________
CONTACT/EMAIL ME HERE



My 02 Thread My 08 Thread
RIP BALLISTIK: We miss you Ricky!!!
Ask about:-STAHLBUS- -WOODCRAFT- -MOTUL- -FERODO- -BRAKE TECH- -BMC- -Battery Tender-LEO VINCE- -XT-RACING- -NGK- -SUOMY- -EBC- -Pro-Grip- -Canyon Dancer-
ChiefSmokeDawg is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:23 PM   #5
ChiefSmokeDawg
Parts Pimp
 
ChiefSmokeDawg's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: JerZ
Posts: 25,310
Bike: 2002 R6, 2008 R6
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

The stator makes the voltage go up when it idles. Everything you've posted indicated great success except for the stolen parts! I've got a garage you can always use bro!!

Anyway, the stator makes the voltage increase, but doesn't really put out enough amperage to really throw a charge at the bike until the RPMS are higher and it's making more electricity.
__________________
CONTACT/EMAIL ME HERE



My 02 Thread My 08 Thread
RIP BALLISTIK: We miss you Ricky!!!
Ask about:-STAHLBUS- -WOODCRAFT- -MOTUL- -FERODO- -BRAKE TECH- -BMC- -Battery Tender-LEO VINCE- -XT-RACING- -NGK- -SUOMY- -EBC- -Pro-Grip- -Canyon Dancer-
ChiefSmokeDawg is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:25 PM   #6
Marco77
Ride Safely
 
Marco77's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: North Jersey
Posts: 1,317
Bike: 2008 YZF R6
Wtf chris when did u crash
Marco77 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:33 PM   #7
Marco77
Ride Safely
 
Marco77's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: North Jersey
Posts: 1,317
Bike: 2008 YZF R6
Quote:
Originally Posted by Marco77 View Post
Wtf chris when did u crash
Damn Chris just read up your post....glad your doing okay man.
Marco77 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 07:06 PM   #8
Smackhappy
NYC
 
Smackhappy's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: manhattan
Posts: 366
Bike: 08 r6
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

Quote:
Originally Posted by ChiefSmokeDawg View Post
The stator makes the voltage go up when it idles. Everything you've posted indicated great success except for the stolen parts! I've got a garage you can always use bro!!

Anyway, the stator makes the voltage increase, but doesn't really put out enough amperage to really throw a charge at the bike until the RPMS are higher and it's making more electricity.
Thanks brother. I brought it up there since thats where Im keeping it for the winter.
Ill deff take you up on that offer in the Spring!


Quote:
Originally Posted by Marco77 View Post
Damn Chris just read up your post....glad your doing okay man.
yah man.... WITH VIDEO TOO!
that left turn in the chicane.

Glad it happened at the end of the season. Now I have all winter to take my time and rebuild.
Smackhappy is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 07:18 PM   #9
mercenary
When in doubtThrottle out
 
mercenary's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,303
Bike: Yes Please
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

this thread delivers
__________________
2009 YZF-R6
2010 Ninja 250

MCRA/CCS#81
mercenary is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 07:56 PM   #10
Marco77
Ride Safely
 
Marco77's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: North Jersey
Posts: 1,317
Bike: 2008 YZF R6
Re: Yep, another 'Wont start, Seeking help' thread: Long

That video is epic Chris....... But you know what????? something is really wrong in that TURN bcos i have seen many guys go down right in that same spot one of them was the coach if you remember the first time we hit the track , you also see that white line cutting through the turn thats how i remember it.
Marco77 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
It wont be long michael09 General Discussions 16 06-13-2012 03:18 PM
a "wont start" thread 05R6GTP General Discussions 8 03-02-2012 01:40 PM
07 R6 Start up and run, turn off then wont start again subyracer05 Garage / Mechanical Help 6 07-21-2011 06:16 AM
Long start after run jprice Garage / Mechanical Help 1 02-08-2011 08:16 PM
why wont it start don'twantnone Garage / Mechanical Help 9 07-18-2006 03:48 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 12:33 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum