07 R6 Bazzaz Cold Start Idle Issue (AFR? BackPressure?) - Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums
 1Likes
  • 1 Post By yamahacrazy
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 09-05-2019, 08:09 AM Thread Starter
2007 R6
 
YaBoiHuni's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 21
Garage
Unhappy 07 R6 Bazzaz Cold Start Idle Issue (AFR? BackPressure?)

Hello,

I installed a Bazzaz Z-FI + Z-AFM 4.9 and I put a relatively close map to my bikes specifications. It was kinda rough at first, but the Z-AFM greatly helped smooth absolutely everything. I am running a full GYTR system with a K&N Filter.

My only issue is when the engine is cold (every morning) it takes a bit longer to start up and crank over. The bike is extremely laggy and almost near 0 throttle response until it's been running for 30sec-1min. If I rev the engine above 3.0K RPMS then it'll drop to 0.5k - 0.8k RPMs and die out. Sometimes it is able to recover and get back to normal, but rarely.

Also, it WILL always dies out just around 104F and I have to hold the throttle open around 1.8-2k RPMs and once it reaches 135F it is totally normal.

Once the bike is warmed up, I can let loose on the revving all I want and nothing happens. Do I need to enrich the lower RPMs or lean it out? Any advice is much appreciated!

I have done the following:
Clean Plugs
3-month-old coils
91 Octane Gas
TPS seems very responsive once the bike is warmed up
Just had valves checked less than 3k miles ago and were minimally out of spec (it was doing this before as well; im at 28k miles)

Thank you,
YaBoi
YaBoiHuni is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 09-07-2019, 03:17 AM
I eat my R6
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 2,831
Bike: 2015 R1
Garage
Re: 07 R6 Bazzaz Cold Start Idle Issue (AFR? BackPressure?)

the mapping needs the cold idle enrichment adjusted. it's too lean or the throttle is not open enough when the engine is cold. it could be a combo of both. I don't know how you can do it with bazzaz's software as I 'have no experience with it. but I can do it to mine with woolich racing flashing system. I would assume you can do it with bazzaz's software too.

don't get too anxious to make a bike perform properly when it's cold. the injection system isn't as sophisticated as a car. so it needs time to warm up properly. even my new bike will hesitate and stumble if I crack the throttle open fast when the engine is cold. that's straight from the factory. I changed my mapping with a flash instead of a piggyback system like the bazzaz and it doesnt do it as bad. your bike will need at least 3 mins of idle time to heat up enough to behave normally. but it should idle on it's own without dying. if you get it to that point, that's all you need to worry about. if its not acting right after 3 mins and the engine temp is 160+ then worry.
YaBoiHuni likes this.

Last edited by yamahacrazy; 09-07-2019 at 03:36 AM.
yamahacrazy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome