Yamaha R6 Forum: YZF-R6 Forums banner

Myśli na temat Motul 5100..

23K views 19 replies 10 participants last post by  Groupy  
#1 ·
Właśnie przeprowadziłem kilka badań i zastanawiam się, jaka jest opinia wszystkich na temat tego oleju. Wszelka pomoc jest mile widziana.

#3 ·
Nie martwię się zbytnio, że coś zepsuje. Bardziej chcę po prostu zobaczyć, czy powinienem go używać w tym sezonie, czy może zrobić coś innego, ale za około 10 dolców za butelkę jestem pewien, że to całkiem dobry olej haha. Ale zdecydowałem się po prostu go użyć i zobaczyć, jak to pójdzie. Jak dotąd wydaje się to dobry olej. Rower wydaje się o wiele szczęśliwszy i łatwiej przechodzi przez biegi i wszystko.

#6 ·
Używam Motula od lat, bez problemów. Używam Motula 3000, który jest olejem petrochemicznym, jako oleju docierającego do remontów, a następnie przechodzę na 5100. Używałem go w motocyklach szosowych i wyścigowych (które były remontowane co najmniej raz w roku, jeśli nie dwa razy). To dobry olej.

Właściwie to mam teraz w mojej R6 ten Repsol, o którym wspomniał Blue03, żeby go wypróbować. Ale Motul jest moim olejem z wyboru od lat.

#9 ·
Dobrze, dzięki za opinie, chłopaki. Zamierzam uruchomić 5100, a następna zmiana to będzie 300v i jeśli zauważę różnicę po tym, mogę zamieścić o tym wątek, jeśli ktoś byłby zainteresowany wynikiem. Nie jestem pewien, czy to będzie dużo, ale to pomysł.

#10 ·
Używam gównianego oleju lol i zamierzam przejść na Motul. Jakiego powinienem używać? 15W-50. Mieszkam w Kalifornii, więc pogoda jest całkiem niezła, nie wiem, czy to ma znaczenie lol, ale dajcie mi znać, co dokładnie mam kupić i jeśli nie macie nic przeciwko, powiedzcie mi, jaki dobry filtr kupić; to również pomoże. Dzięki wszystkim.

#11 ·
Używam gównianego oleju lol i zamierzam przejść na motil. Co powinienem używać? 15W-50? Mieszkam w Kalifornii, więc pogoda jest całkiem niezła, nie wiem, czy to ma znaczenie lol, ale daj mi znać, co dokładnie mam kupić i jeśli nie miałbyś nic przeciwko temu, żeby powiedzieć mi, jaki dobry filtr kupić; również by pomogło. Dzięki wszystkim
10W-40 to zalecana lepkość.

5100 to przyzwoity olej, ale 300V to najwyższa półka Motula.

Sprawdź raport z testu MC w naszym Sig. Wybierz jeden z 3 najlepszych olejów na koniec, a będziesz miał dobry olej.

Jeśli to AMSOIL, skontaktuj się z nami w sprawie cen na forum.

Jeśli chodzi o filtr: Nic nie przewyższa serii AMSOIL EA (EAOM-103) przy 15 mikronach bezwzględnych. WIX 51358 (NAPA 1358) to również bardzo dobry filtr.

Niektórzy używają Pure One, ale Purolator stwierdził na swojej stronie internetowej, że nie należy ich używać w motocyklach ze względu na możliwe problemy z ciśnieniem oleju. Mają serię ML specjalnie dla motocykli.

Pamiętaj..... OLEJ to krew życia twojego silnika. Filtr oleju to nerka, która utrzymuje go w czystości.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#15 ·
Bob,

Uwaga: Złodziej wątków.

Nie mogę znaleźć niczego, co porównuje Silkolene do czegokolwiek.

Przejrzałem Twój test oleju i nie ma Silkolene.

Image

Chciałbym tylko wiedzieć, czy Amsoil jest dobrym i/lub lepszym rozwiązaniem.

Dziękuję za poświęcony czas i troskę.

Poprosiłem o cenę Amsoil w innym wątku.

"Waham się" w podjęciu decyzji dotyczącej olejów.

Jeszcze raz dziękuję za opinię.

-Al

#16 ·
Bob,

Uwaga: Złodziej wątku.

Nie mogę znaleźć niczego, co porównywałoby Silkolene do czegokolwiek.

Przejrzałem Twój test oleju i nie ma Silkolene.

Image

Chciałbym tylko wiedzieć, czy Amsoil jest dobrym i/lub lepszym rozwiązaniem.

Dziękuję za poświęcony czas i uwagę.

Poprosiłem o cenę Amsoil w innym wątku.

"Waham się" przy wyborze oleju.

Jeszcze raz dziękuję za opinię.

-Al
Testy oleju musiały zostać przeprowadzone gdzieś ze względu na koszty, a oleje zostały wybrane ze względu na ich wolumen sprzedaży. Silkolene po prostu nie miał sprzedaży uzasadniającej koszty.

Mam tylko doświadczenie z osób trzecich, gdzie kilku klientów wypróbowało Repsol i Silkolene i wolało AMSOIL, a Dealer zamówił ponownie AMSOIL. Dealer ponownie ma w magazynie AMSOIL, ale stracili 2 klientów na rzecz mnie.

Jestem pewien, że Silkolene to bardzo dobry olej i tak czy inaczej, będziesz zadowolony.

Kwestionuję jednak niektóre z używanych przez nich zwrotów marketingowych.

"Electrosyntec"?

Silniki odrzutowe? AMSOIL został opracowany przez amerykańskiego pilota myśliwskiego (AJ Amatuzio, w skrócie AMZ) i wprowadzony na rynek w 1972 roku, ponieważ silniki odrzutowe mogły działać tylko na syntetykach. AMSOIL opracował i wprowadził na rynek pierwszy olej syntetyczny z oceną API w 1972 roku

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#18 ·
Bob,

Dziękuję za Twoją opinię.

Z poważaniem,

Al
Al,

Po pieczęci w Twoim podpisie zakładam, że jesteś aktywnym lub emerytowanym marynarzem.

Tak czy inaczej, chcę szczerze podziękować za Twoją służbę. Dotyczy to WSZYSTKICH naszych wojskowych, aktywnych lub emerytowanych!

Mój syn jest żołnierzem piechoty morskiej i odbył 4 tury w Iraku.

#19 ·
Marynarka Wojenna 1991 - 1995
Pływak SAR dla USS Detroit (AOE-4) 1994-1995
Pierwsze dwa lata na Bermudach... nie najgorzej.

5 moich przyjaciół z kościoła zaciągnęło się mniej więcej w tym samym czasie. 3 marines i 2 Squids.

Podziękuj swojemu synowi za jego służbę! Walczy o wolności, które nam pozostały.

Z poważaniem,

Al Estrada

#20 ·
Marynarka Wojenna 1991 - 1995
Pływak SAR dla USS Detroit (AOE-4) 1994-1995
Pierwsze dwa lata na Bermudach... nieźle.

5 moich przyjaciół z kościoła zaciągnęło się mniej więcej w tym samym czasie. 3 marines i 2 Squids.

Podziękuj swojemu synowi za jego służbę! Walczy o wolności, które nam pozostały.

Z poważaniem,

Al Estrada
Nasze wolności szybko zanikają, ponieważ ten socjalistyczny zwierzchnik niszczy je.

Podziękuj swoim przyjaciołom za mnie.

Mój tata był weteranem II wojny światowej i służył na froncie europejskim. Był jednym z szczęśliwców, którzy przeżyli bitwę o Normandię. Gdzie znane są tylko szacunki, a nie rzeczywiste liczby, ale zginęło około 45 000 żołnierzy amerykańskich, kanadyjskich i angielskich oraz szacunkowo 11 000 francuskich cywilów. Niemcy mieli około 200 000 ofiar. To nie była wojna, tylko jedna bitwa.

Myślę, że morał z tego jest taki: BÓG błogosław każdego mężczyznę i kobietę, którzy kiedykolwiek oddali lub oddadzą życie za nasz wspaniały kraj. Mój tata i wielu innych prawdopodobnie przewracają się w grobach, widząc, jak to jest traktowane.